Säger bara en sak; Vad fan håller vi på med?

Fattar ni inte att ekosystemen kommer kollapsa inom en snar framtid?
Inser ni inte hur snabbt det kommer kollapsa om det väl börjar? 
SUCK vad less jag blir
förändras vi när vi vet att världens ekosystem mår skit?
Nej, inte ett dugg.

DAGS ATT VAKNA UPP OMG.

"

Forskare varnar: Ekosystemet är nära att kollapsa

Ekosystemet är på väg att kollapsa.

Befolkningsökning, klimatförändringar och miljöförstöring är förklaringen, enligt forskare.

Brytpunkten kan komma redan detta århundrade.

 

I dagsläget används cirka 43 procent av jordens isfria landyta för jordbruk eller bebyggelse. Fortsätter dagens utveckling tror forskarna att man redan år 2025 når 50-procentsgränsen, farligt nära brytpunkten.

Om brytpunkten nås skulle det kunna leda till ett chockerande avbrott för jordens livsmedelsförsörjning, där hela regioners förmåga att odla majs, vete, ris och andra viktiga grödor försämras.

– Våra uppgifter tyder på en minskning av den biologiska mångfalden med stor påverkan på mycket som vi är beroende av för att upprätthålla nuvarande livskvalitet, som fiske, jordbruk, skogsbruk och rent vatten. Detta kan hända redan inom några generationer, säger artikelns huvudförfattare Anthony Barnosky, professor i integrativ biologi vidUniversity of California i Berkeley.

Forskarna förutser att om 50 till 90 procent av jordens småskaliga ekosystem förändras så tippar hela ekosystemet över i ett nytt tillstånd som särskilt karaktäriseras av att arter dör ut.

Krävs stor förändring

Dessutom riskerar klimatförändringarna leda till en större höjning av medeltemperaturen än de två grader som FN har som mål.

Rapportern är skriven av biologer, ekologer, geologer och paleontologer från tre kontinenter som jämfört biologiska följder av tidigare omfattande globala klimatförändringar med dagens.

När exakt den fruktade brytpunkten exakt inträffar är omöjlig att förutspå, då man inte har fullständig vetskap om hur fenomenet yttrar sig.

Brytpunkten behöver inte vara oundviklig, men människan måste avbryta ett ohållbart resursslöseri, anser forskarna.

– Människan har inte gjort något fundamentalt för att avvärja det värsta eftersom de sociala strukturerna för att göra det ännu inte finns, säger Arne Mooers, professor i biologisk mångfald vid kanadensiska Simon Fraser University."

Källa:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14939366.ab



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0